Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Princip for anvendelse af digitale redskaber og medier på Utterslev Skole

Princip for anvendelse af digitale redskaber og medier på Utterslev skole 

 

Formål 

Eleverne på Utterslev Skole skal tilegne sig viden og færdigheder, der sætter dem i stand til at anvende digitale redskaber og medier, herunder at forholde sig kildekritisk til budskaber og brug af AI. Tilegnelsen af viden og færdigheder skal integreres i skolens hverdag således, at anvendelsen balanceres, så der også er plads til analog læring og offline fællesskaber. 

Baggrund 

Undersøgelser viser, at skærmbrug er steget i alle aldersgrupper i Danmark de seneste 10 år, især blandt unge. 25% af 15-årige piger bruger mindst fire timer dagligt på sociale medier. Blandt 13-årige drenge bruger hver tredje mindst fire timer om dagen på spil fra mandag til fredag, og tallene er endnu højere i weekenden. 

Et studie gennemført af VIVE viser, at digitalt mediebrug har en betydelig indvirkning på sociale relationer, fællesskaber og stress blandt børn og unge1. Disse områder bør derfor være fokusområder for fremtidige opmærksomhed (VIVE, 2022). 

På den anden side viser studier, at digitalt mediebrug støtter venskaber i deres hverdag. Forskningen om online mobning fremhæver dog også popularitet og sociale positioner som centrale temaer, som har stor betydning for selvoplevet stress blandt børn og unge (Sundhedsstyrelsen, 2022). 

Begrebsafklaring 

Digitale redskaber: smartphones, smartwatch, computer, smart board, Ipad, plugin. 

Sociale medier: fx Snapchat, Tiktok, Instagram, Facebook, YouTube, X, Google+, LinkedIn 

Målet med princippet 

Utterslev skole anerkender de mange muligheder både fagligt og socialt, som digitale redskaber og medier giver, og skolen anerkender redskaberne som en del af nutidens ungdomskultur. Principperne og den praktiske udmøntning skal afspejle elevernes alder og klassetrin, hvilket betyder, at digitale redskaber introduceres, når det er fagligt relevant, og at eleverne holdes i hånden igennem hele deres skolegang. 

Princippet opdeles i tre kategorier, der tilsammen skal skabe en balanceret tilgang til brugen af digitale medier på Utterslev skole. 

  1. Digital dannelse. Målet med denne del af princippet er at ruste eleverne til en aktiv stillingtagen til skærmbrug samt ansvarlig og kritisk brug af og færden på digitale medier.  

  1. Digital læring. Målet er at udvikle elevernes kompetencer så de kan bruge digitale teknologier og ressourcer til at understøtte og forbedre selve læreprocessen. 

  1. Offline fællesskab. Målet er at danne rammen om et offline fællesskab, der inviterer til nærvær, leg og fysisk udfoldelse.   

 

Uddybning af Princip for digitale redskaber og medier på Utterslev skole 

 

Skærmbrug og digital dannelse 

  • Elever forholder sig kritisk til udsagn og indhold på sociale medier og andre nyhedssider på internettet 

  • Elever anvender SoMe på en konstruktiv måde, og så de selv kan ”bestemme” hvornår og hvor meget de er ”på” 

  • Elever anvender SoMe uden at mobbe, nedgøre deres skolekammerater 

  • Forældre inddrages på forældremøder, hvor der er et fast punkt om skærmbrug og digital dannelse tilpasset klassetrinnet 

Digital læring 

  • Elever har kompetencerne til at bruge digitale redskaber i en faglig kontekst 

  • Lærerne anvender skærme og andre digitale redskaber, når det har faglig relevans og det kan understørre læreprocessen 

  • Indhold på smartboards er faciliteret af en voksen og har et dannelses- eller læringsmæssigt sigte. Reklamer vises ikke på smartboards, hvilket betyder at kun sider, hvor skolen har abonnement, kan anvendes.  

Offline fællesskab 

  • Alle elever fra 0. – 9. årgang skal indlevere telefoner, smart watches, iPads og andre digitale medier ved skoledagens start.   

  • Tablets og computere (6. – 9. årgang) låses inde i elevskabet, når de ikke anvendes i undervisningen. På 0. – 5. årgang sikrer personalet, at de afleverede redskaber opbevares forsvarligt. 

  • Eleverne anvender ikke computere og smartboards i pauserne 

  • Brug af smartboards begrænses i frokostpausen til en ugentlig dag og skal faciliteres af en lærer med et lærings- og dannelsesmål til hensigt. 

  • Skolen faciliter fællesskaber i det åbne rum uden brug af tavle- og PC-skærm  

  • Der kan laves særaftaler med elever, der har særlige behov. 

 

(Godkendt på skolebestyrelsesmøde onsdag d. 28. August 2024. Princippet evalueres i slutningen af skoleåret 2024/2025) 

Inspiration / Litteratur 

”Anbefalinger om skærmbrug til grundskoler og fritidstilbud”, Danmarks læringsportal, februar 2024 

”Baggrundsnotat: Sundhedsstyrelsens anbefalinger om børn, unges og forældres brug af skærm”, Sundhedsstyrelsen, 2022. 

” Skærm - skærm ikke? Rapport om skolers mobilregler: Hvorfor? Hvordan? Hvad virker?”, Andreas Leberoth, DPU, Aarhus Universitet, 2019