Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Mobil menu

Beretning fra Skolebestyrelsen april 2023

Ny skolebestyrelse godt i gang

Den nye skolebestyrelse blev valgt i forsommeren 2022 og har fungeret siden august 2022. Skolebestyrelsen består af 7 forældrevalgte medlemmer og en suppleant, 2 medarbejderrepræsentanter og 2 elevrepræsentanter. Det har været et vigtigt fokusområde for SB at få opstartet et velfungerende og konstruktivt samarbejde, så bestyrelsen kan bidrage bedst muligt til skolens udvikling. Derfor har Skolebestyrelsen prioriteret at bruge tid på at blive godt klædt på til opgaven og at etablere gode rammer for samarbejdet.

 I de 9 måneder der er gået, har skolebestyrelsen særligt haft fokus på følgende:

  • At udarbejde et princip for kommunikation mellem SB og forældre, så SB sikrer god forældrerepræsentation

  • At afprøve og etablere udgang for 9. klasses-elever i frikvarterne på baggrund af et ønske fra eleverne

  • At opstarte arbejdet med at fastlægge principper for den ny meddelelsesbog, der skal være nøglen i kommunikation mellem skole og hjem

Udarbejdelse af princip for kommunikation mellem SB og forældre

Det ligger Skolebestyrelsen på sinde, at forældrene oplever at blive hørt og har mulighed for at bringe deres input videre til rette sted, samt at forældrene bliver inddraget i relevante dialogen om skolen, så de kan støtte om fællesskabet i skolen. Skolebestyrelsen har derfor udarbejdet et princip og nogle rammer for denne dialog, der er udsendt på AULA og derudover kan findes på skolens hjemmeside. 

Skolebestyrelsen ønsker at understøtte at alle forældre ved, hvor de skal gå hen, når de har behov for at være i dialog med skolen og håber på, at beskrivelse af princip og rammer, kan være hjælpsomt for forældre, der er i tvivl om, hvor de går hen.

Udgang for 9. klasses-elever i det lange frikvarter

Elevrådet bragte i efteråret et ønske ind til bestyrelsen om at forholde sig til deres ønske om, at eleverne i 9. klasse kan forlade skolens matrikel i det store frikvarter.  Utterslev Skole har haft en uskreven ordensregel, der foreskrev, at ingen elever måtte forlade skolens matrikel i skoletiden uden tilsyn.

Ønsket gav anledning til en række drøftelse af fordele og ulemper ved at eleverne forlader skolen i skoletiden. Elevernes ønske om at forlade matriklen var bl.a. begrundet i få lov til at forvalte et personligt ansvar, at få frihed til at købe/lave mad samt at kunne håndtere den begrænsede kapacitet op skolens udearealer ved at gå på Stefans baner eller Degnestavnen og spille fodbold. Forældre-,  ledelses- og lærerrepræsentanter var optaget af risiko for usunde madvaner, efterladt skrald, udfordringer med at komme til time til tiden, eksklusion af elever grundet behov for forældresamtykke samt gener for naboer i området. 

Elevrådet arbejdede videre med en spørgeskemaundersøgelse blandt eleverne i udskolingen om, hvad de ville bruge friheden til. Derudover fik elevrådet input fra øvrige elever til succeskriterier ordningen. Elevrådet og øvrige elever i udskolingen fik dermed både indflydelse på ordningen og ansvar for at den fungerer. Efter vinterferien blev ordningen sat i værk til afprøvning.

Ordningen er evalueret ved en midtvejsevaluering og foreløbigt tyder den på, at både lærere og elever vurderer, at eleverne formår at leve op til ansvaret. Vi forventer derfor, at ordningen vil blive sat i drift fra skoleåret 2023/24 og fremadrettet vil komme til at gælde alle 9. klasser. 

Meddelelsesbogen

Skolebestyrelsen arbejder til dels med indkomne forslag og ønsker, sådan som udgang fra skolen for 9. klasserne er et eksempel på. Meget af skolebestyrelsens arbejde omhandler dog også udarbejdelse af principper for obligatoriske kommunale og ministerielt besluttede tiltag i folkeskolen. Stort set alle nye tiltag, skal også behandles i skolebestyrelsen. Det giver god mulighed for at skolebestyrelsen kan bringe et forældreperspektiv i implementeringen. Et eksempel på dette er meddelelsesbogen, der skal implementeres fra næste skoleår.

En ny og mindre administrativ tung meddelelsesbog skal erstatte de nuværende elevplaner, der afskaffes. Meddelelsesbogen skal understøtte og kvalificere dialogen mellem skole og hjem. Meddelelsesbogen er en del af aftalen om et fremtidigt evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen. I København er det besluttet, at skolerne frit kan vælge format for. 

Der er oprettet en arbejdsgruppe bestående af SB-forældrerepræsentanter, ledelse og lærere, der vil finde en form, der gør kommunikation mellem skole og hjem endnu bedre for alle forældre, og det forventes at et bud ligger klart i indeværende skoleår. 

 

Kort om skolebestyrelsen:

Skolebestyrelsens opgaver er beskrevet i folkeskoleloven og handler om de overordnede spørgsmål vedrørende skolen og om at formulere principper for skolen virke, samt føre tilsyn med om principperne efterleves i hverdagen.

Skolebestyrelsen har ikke arbejdsgiveransvar og bestemmer heller ikke størrelsen på skolens budget. Den kompetence ligger hos politikerne i kommunalbestyrelsen. Skolebestyrelsen beskæftiger sig heller ikke direkte med daglige driftsspørgsmål, hvilket den daglige ledelse tager sig af. Skolebestyrelsen kan dog godt tage enkeltstående emner op, som kan have generelle eller principielle karakterer.

Skolebestyrelsen består af 7 forældrevalgte medlemmer, 2 medarbejderrepræsentanter og 2 elevrepræsentanter. Skoleledelsen er sekretær for skolebestyrelsen.  

Skolebestyrelsen holder 8 årlige møder og holder hvert forår et møde med alle forældre, hvor skolebestyrelsens arbejde præsenteres og der er mulighed for at stille spørgsmål og komme med input til skolebestyrelsens arbejde.

Skolebestyrelsesarbejdet har tidligere været honoreret som en borgerligt ombud. Det er ikke længere tilfældet og alle forældrevalgte i skolebestyrelsen arbejder således frivilligt.