Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

201210 referat af skolebestyrelsesmøde

Referat af Skolebestyrelsesmøde 

Mødeindkaldelse

Dato: torsdag d. 10. december 2020

Tid: Kl. 17.00 – 19.00 

Mødested

Personalerum

Medbring

Dagsorden samt fremsendte bilag

Skolebestyrelsens medlemmer:

 

Formand: Kirsten Birk Lassen

Næstformand: Louise Juul Wurlitzer

Menige medlemmer: Thomas Dollas, Filip Nicolaisen, Eva Charlotte Olsson, Henrik Havris Nielsen,

Suppleant: Heidi Bay Schunck

Medarbejderrepræsentanter: Lærer Ragnheidur Ásgeirsdóttir og Helene Christiansen

Elevrådsrepræsentanter: Sven og Benedetta (9. kl.)

Skoleledelsesrepræsentanter (uden stemmeret): Skoleleder Ulla Jensen (UJ), Souschef Mikkel Kirkegaard (MK), KKFO-leder Jeanette Hoeing Larsson (JHL)

Fraværende

Henrik, Thomas, Sven, Benedetta, Helene

Mødeleder

Formand Kirsten Birk Lassen

Ordstyrer

Jeanette Hoeing Larsson

Referent

Souschef Mikkel Kirkegaard

Indbudte

 

Kopi til

Afdelingsleder Pia Mølholm

Mødet blev afholdt på det virtuelle medie ’Microsoft TEAMS’.

 

1.

Kl.  17:00

Gennemgang af dagsorden

 

 

Revideret årsplan vedr. mobilpolitik og forældretilfredshedsundersøgelse.

Formanden foreslår at genbesøg af Princip for mobilpolitik bliver til januar og forældretilfredshedsundersøgelsen til februar 2021.

 

Velkommen til Heidi som indtræder som suppleant for Henning. Heidi blev informeret om, at bestyrelsen har lavet en årsplan, hvor alle datoer og forslag til emner som bestyrelsen ønsker at drøfte, er sat ind, og at man som skolebestyrelsesmedlem kan bede om at få punkter på dagsordenen 9 dage inden bestyrelsesmødet. 

Henrik Havris Nielsen kunne ikke deltage på mødet, men har skriftligt bedt om at få tilføjet referatet fra sidste skolebestyrelsesmøde, at indkaldelse af en suppleant, ikke var en beslutning, Henrik mener blev truffet på skolebestyrelsesmødet.

Formanden oplyser, at bestyrelsen i sin forretningsorden har vedtaget at indkalde suppleanter, hvis et medlem igennem længere tid er forhindret i at deltage. I det konkrete tilfælde er der tale om et skolebestyrelsesmedlem, der har været fraværende siden maj 2020. Formanden oplyser, at der har været forsøgt at tage kontakt til bestyrelsesmedlemmet af flere omgange – både på telefon og aula. 

 

Punkt til beslutning:

2.

Kl. 17:05

Bestyrelsens virtuelle mødeform

Hvorfor: Corona har betydet, at vi er nødsaget til at gøre mere brug af virtuelle møder, for at give skolebestyrelsens medlemmer de bedste muligheder for at deltage i skolebestyrelsesmøderne.   

Hvordan: På baggrund af ovenstående forslag, besluttes retningslinjer for deltagelse på virtuelle møder grundet corona.

  • Møder afholdes som udgangspunkt fysisk. Kun i de tilfælde, hvor corona-situationen ikke tillader fysisk deltagelse, gøres brug af virtuelle møder. De personer, der måtte have brug for at deltage virtuelt, meddeler sekretæren herom og minimum to dage før mødet afholdes. 
  • Teams benyttes som standard til virtuelle møder
  • Såfremt en virtuel deltager vil have ordet 'rækkes hånden op', og taletid vil blive tildelt af ordstyreren.
  • Mikrofonen er kun tændt, når der er tildelt taletid.
  • I det tilfælde, at det kun er enkelte skolebestyrelsesmedlemmer, der deltager virtuelt i et møde, udpeges en 'koordinator' på det fysiske møde, som hjælper ordstyreren med at få de virtuelle mødedeltagere på talelisten. 'Koordinatoren' anbefales ikke at være den samme som referenten.
  • Det tilstræbes, at der sættes en mikrofon midt i rummet således, at lyden optimeres, og at kameraet peger i retning mod de, der taler ved det fysiske møde
  • Da skolebestyrelsesmøder er lukkede møder, skal de virtuelle deltagere sikre, at andre i hjemmet ikke kan lytte med.

Kommentarer:

Der ønskes tilføjet, at der indkaldes til møder på TEAMS over Aula, hvis det kan lade sig gøre teknisk.

Der ønskes som minimum, at der orienteres på Aula, når der er foretaget indkaldelse til møde på TEAMS

Det ønskes, at disse kommentarer tilføjes retningslinjerne for brug af TEAMS.

Punkt til kommentering:

3.

Kl. 17:15

Samarbejde mellem skole og hjem om barnets læring i de ældste klasser (lektier)

Hvorfor: Der er løbende tilbagemeldinger fra forældre, der ønsker øget brug af lektier/hjemmearbejde i de ældste klasser. Dette blev i foråret også kommenterer af lærerne på en af skolens udskolingsårgange.

Hvordan: Ledelsen redegør for nuværende praksis omkring hjemmearbejde i relation til, hvorledes eleverne dygtiggør sig og gennemgår læringsstof. Der følges op på om skolens nuværende ”Princip for forældrenes deltagelse i barnets læring” er dækkende.

Heri står:

”Som udgangspunkt har eleverne ikke hjemmearbejde på Utterslev Skole.

Hvis eleverne gives hjemmearbejde, skal formålet med hjemmearbejdet stå klart og tydeligt for både elever og forældre. Dette meddeles gennem ugebreve eller på forældreintra.

Eleverne får løbende feed-back på deres arbejde, herunder også arbejde, der ligger udenfor skoletiden.

Hjemmearbejde kan med forældrenes hjælp være med til at fremme gode læse- og studievaner, erfaring med at planlægge sin tid, arbejde vedholdende og mulighed for at træne færdigheder”.

Beslutning:

Refleksioner:

  • Der er ikke tid nok i skolen til fx at læse en roman.
  • Det ligner ikke den fremtidige virkelighed, fx i gymnasiet, hvor der er mange lektier
  • Eleverne har i forvejen lange skoledage, så der skal være tid til fritidsaktiviteter.
  • Meebook er et redskab til forældrene, så de kan følge med i skolen og støtte eget barn med hjemmearbejde
  • Der er forskel på forældrekapaciteterne ift. at forvente hjælp fra hjemmet
  • En langsom optrapning af lektier mod udskolingen kunne være en ide.
  • Eleverne må lære at prioritere tid til lektier ift. fritiden.
  • Lektier kan være med til at løfte de fagligt stærkeste elever
  • Jf. intentionerne i skolereformen, hvor tanken om længere skoledage indebar, at lektier skulle kompenseres i lektiecaféer, i faglig fordybelse og Understøttende undervisning. På Utterslev Skole har disse elementer været bundet sammen i ’Bonushold’ - holddeling
  • Der er forskningsmæssig evidens for, at der ikke tilføres meget læring gennem lektier. Det er lærerne, der kan lære børn noget i skoletiden
  • Lektier ønskes indført, ikke pga. faglig læring, men pga. dannelse og opdragelse.
  • Det kan præciseres, at læringen (nylæring) foregår i skolen. Hjemme kan der foregå repetition, øvelser, vedholdenhed osv.

 

Det besluttes at nedsætte en arbejdsgruppe under skolebestyrelsen, der beskriver en mere tydeligt hjemmearbejds-strategi.

 

Arbejdsgruppen består af Filip, Heidi, Ulla, Kirsten og en medarbejderrepræsentant. Det foreslås, et en repræsentant fra elevrådet deltager.

Punkt til kommentering:

4.

Kl. 17:40

Skolens kvalitetsrapport

Hvorfor: Hvert andet år (ulige år) udarbejder Københavns Kommune en kvalitetsrapport for alle kommunens skoler. Det ønskes status på skolebestyrelsens nedslag omkring Utterslev Skoles kvalitetsrapport for 2019.

Hvordan: Ledelsen gennemgår, hvorledes der har været arbejdet med tiltag foranlediget af bestyrelsens kommentarer i kvalitetsrapporten for 2019.

Bilag: Utterslev Skoles kvalitetsrapport 2019

Beslutning:

 

Historik

Skolebestyrelsen kommenterede ’kvalitetsrapport 2019’ d. 2. december 2019 og senest sporadisk i februar 2020. Rapporten var ikke endelig på daværende tidspunkt. Skoleledelsens udkast til kvalitetsrapport 2019 blev fremsendt til BUF ultimo januar 2020, og den endelige kvalitetsrapport blev først offentliggjort i marts måned 2020. Her havde coronaen sat ind og dermed andre dagsordener.

 

Det skal nævnes, at elevsammensætningen i udskolingen har ændret sig sidste par år ift. hvordan den historisk har set ud på Utterslev Skole. Det 3. spor nåede til 9. årgang i skoleåret 18/19 og dermed fulgte en nødvendig anden måde at arbejde med det tværfaglige, med holddeling og logistik.

 

Fagligheden

Afgangselever 18/19

Årgangen scorede et lavt karaktergennemsnit på 6,4. Det kommunale gennemsnit var på 7,5. Årgangens sammensætning bestod af mange elever, der ikke havde gået på Utterslev skole i mere end 2 år i udskolingen. Nogle af eleverne kom fra lukkede friskoler i København. Eleverne havde mange faglige udfordringer, der skulle arbejdes med på kort tid, andre havde helt særlige behov.

Årgangen scorede til gengæld den bedste trivselsundersøgelse nogensinde på Utterslev skole. Eleverne var glade for deres lærere og for skolen som helhed. De er alle kommet videre i en ungdomsuddannelse.

 

Årgang 19/20

Årgangen har løftet karaktergennemsnittet til 6,6. Det kommunale gennemsnit var 7,5. Specielt ses en fremgang i dansk læsning og matematik uden og med hjælpemidler. Ca. 25% af denne årgang deltog i et særligt tilrettelagt intensiv læringsforløb umiddelbart op til eksamensperioden. Udvalgte eleverne fik tvungen fysisk fremmøde de sidste 3 uger inden afgivelse af den 4. standpunktskarakter. Målet var at disse elever opnåede mindst 02 i dansk og matematik, hvilket er adgangskravene til erhvervsuddannelserne.

Eksamen dette år blev aflyst pga. corona-situationen og i stedet blev den 4. standpunktskarakter ophøjet til eksamenskarakter.

 

Begge årgange har været en del af rammeforsøget under UVM, hvor skoleugen blev afkortet med 2 timer. Disse timer blev lagt i puljen af resursetimer, som dannede grundlag for ’Bonushold’.

 

Årgang 20/21

Skolens organisering er fra dette skoleår ændret til en mere kontinuerlig undervisning i klasser med faste lærere over længere tid.

Skoleugen er afkortet med 1,5 time om ugen på alle årgange i udskolingen. For 6. og 7. årgang bliver de ’opsparede’ timer brugt til et ekstra matematikhold, hvor alle elever på skift deltager med et område, der er fagligt fokus på og som nogle elever enten er udfordret på eller har potentiale til at komme endnu videre med gennem en intensiv indsats. Ordningen bruges også som ’modtagelsesklasse’ for nyankomne elever, der har behov for et fagligt løft.

 

Lærerne i udskolingen

Alle lærere i udskolingen har været på et større kursus i 19/20 og arbejdet med at tilrettelægge intensive læringsforløb. Fokus første år var at løfte de fagligt svage bl.a. gennem undervisningsdifferentiering. I dette skoleår 20/21 er der fokus på at løfte de fagligt stærke.

 

Skolebestyrelsen

Princippet om skolens organisering, hvor stamklasser er indført og faste dansk-, matematik- og engelsklærere følger klasserne i alle 4 år har til formål, at eleverne oplever en tydeligere og gennemsigtig struktur i hverdagen og relationen til lærerne styrkes. Lærerens større kendskab til eleven kan være med til at højne fagligheden.

 

Skoleledelsen

Skoleledelsen har gennem de sidste 2 år været på et stort videreuddannelsesforløb sammen med 25 andre skoler fra København, som munder ud i en strategisk udviklingsplan for Utterslev Skole. Målsætningen er at løfte elevernes afgangseksamensgennemsnit over de næste tre år i fagene dansk læsning og matematik med og uden hjælpemidler. Undervejs vil de nationale test blive fulgt tæt af vejledere, ledelse og faglærere gennem systematiske læringskonferencer, som bruges som trykprøve på elevernes progression.

 

Opsummerende kan siges, at skoleledelsen sammen med udskolingslærerne er meget optaget af at knække koden til at løfte elevernes faglige niveau ved afgangsprøveresultaterne i alle fag.

 

Trivsel

Inklusionsdagsordenen har stort fokus i Børne- og ungdomsforvaltningen og på Utterslev Skole. Vi er i gang med at samtænke skolens Ressourcecenter og Pædagogisk Læringscenter, som handler om både social og faglig trivsel. Inklusionspædagogerne er organiseret tæt på personale og børn. Vi har klassemøder om trivsel. Vi holder vores tradition om fredsdage hvert efterår i hævd.

 

Vi arbejder med et at fremme et fælles børnesyn, vi har i år gennemført aktionslæringsprojekter på 3. og 4. årgang, hvor lærerne observerer hinandens undervisning og giver kollegial feed-back med hjælp fra skolepsykologen, ROB (Rundt Om Barnet) og et nyt pædagogisk notat er under udvikling, som hviler på tanken om elevinddragelse (Barnets stemme).

 

Kommentarer

Kan vi tænke på andre evalueringsformer end blot karaktererne?

Vi skal fastholde fokus frem til næste rapport.

 

Orienteringspunkter 18:00 -18:50

5.

Fra medarbejdere:

De store elever er hjemme og modtager fjernundervisning. Der er mange erfaringer fra foråret, som kvalificerer undervisningen. Eleverne er engageret og disciplineret og deltagende.

6.

Fra elevrådet: Ingen bemærkninger

7.

Formanden:

D. 7., 14. og 21. januar 2021 er der virtuelle møder med kontaktforældrene i hus 1,2 og 3.

Der er afgivet høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalget på en ny budgetmodel, hvor skolen stod til at miste 1,75 mio. pga. ny socioøkonomisk beregning af elevgrundlaget. Budgetmodellen er efter høringen blevet ændret på tre områder, heraf er skolebestyrelsen blevet hørt på to af de områder, der var kommenteret i høringssvaret. Det betyder, at skolen fra skoleåret 2022/23 bliver beskåret med 1,4 mio. kr. i budgettet. Det vi kommenterede i høringssvaret var:

  •  at grundbevillingen skal udmøntes på baggrund af antal klasser/elever og ikke antal årgange. Dette er indarbejdet i den nye budgetmodel og da Utterslev Skole har flere klasser, end vi er normeret til, bliver skolen tildelt ca. 350.000 kr. mere end oprindelig beregnet.
  • I høringssvaret påpegede vi, at det var en hård indfasning på 2 år. Den er nu ændret til tre år.

Det foreslås, at der sendes et julebrev til forældrene fra skolebestyrelsen, hvor skolebestyrelsen takker for i år og informerer om emner, der har været drøftet i skolebestyrelsen siden sommerferien. Formanden tager initiativet til dette.

8.

Fra skolens ledelse:

Coronasituationen fylder igen meget i øjeblikket. Vi har sat rammer for fjernundervisningen. Elevernes skoledag er ikke forkortet og fortsætter med samme fag og timetal.

På P-pladsen graves der en olieledning fri under fortovet og skolens skraldebur bliver udvidet og overdækket og der etableres rampe til skraldevognene. Disse to projekter falder uheldigvis sammen lige nu.

Vi har julerier af forskellig art på skolen for personalet og i klasserne for eleverne, så den gode stemning er ikke helt i bund.

Vi begynder så småt på næste skoleårs planlægning. Vi modtager snart skolen budget 2021, som bliver styrende for ressourcefordelingen.

Københavns ejendomme overtager 1. januar 2021 meget af den indvendig vedligeholdelse.

Fra KKFO

Helene har fratrådt sin stilling, så der skal findes en ny repræsentant til SB, der repræsenterer UFO’en.

Børnene savner meget at være på tværs med andre børn, men UFO’en følger også corona-retningslinjerne. Mange børn bliver hentet tidligere i øjeblikket.

 

Punkt til kommentering

9. kl. 18:50

Eventuelt

Kommentarer:

Alle ønskes en rigtig glædelig jul og et godt nytår

 

Næste skolebestyrelsesmøde er torsdag d. 28. januar 2021

Måned

 

Emne som bestyrelsen skal forholde sig til

Torsdag

28. januar

 

Skolens budget 2021 og regnskab 2020

Elevplan og brugen heraf

Udkast til princip for introduktion af nye elever på skolen, som kommer efter 0. klasse.

Præcisering af kontaktforældres rolle (med afsæt i den tekst der står i forælderfolder)

25. februar

 

Årsberetning og tema for forældremøde

Input til hvad vi skal drøfte med forældrerådet på maj-mødet

Tilsyn med princip for elevrådet

8. april

Årsmøde – bestyrelsen aflægger beretning

5. maj

Møde med UFO-ens forældreråd

Samarbejdet mellem skolen/UFO og klubben

Torsdag 10. juni

Evaluering af bestyrelsens arbejde

Mødeplan for det kommende år

Evaluering/tilsyn med princip for skolens organisering

Yderligere foreslåede emner:

Princip for skolens fysiske undervisningsmiljø

Tilføjelse til skolens antimobbestratgei/trivselsstrategi omkring minoritetsgrupper